Neuer Wall 69
Two new views and two new floors. And a future for buildings from the ‘80s
  • Location
    Hamburg
  • Project
    Revitalization of an office and commercial building with high-quality interior fit-out
  • Client
    MOMENI Immobilien Holding GmbH
  • Architect of record
    Caspar Schmitz-Morkramer
  • Planning and construction period
    2010–2015
  • Service phases
    1–5, plus tenant fit-out
  • Gross floor area (AG/BG)
    4,000 m²/600 m²
  • Photos
    HGEsch
  • This project is from the joint period of meyerschmitzmorkramer.

Neuer Wall in Hamburg is an exclusive shopping destination for luxury clothing and accessories. A unique feature of this street is the double-fronted buildings located directly on the Alsterfleet canal at the rear – quintessentially Hanseatic. The office and commercial building at Neuer Wall 69, which MOMENI commissioned us to revitalize and extend, was built in 1980 and renovated once before in 2003. We gutted the existing building down to the shell. The sturdy frame was retained and equipped with modern building services, upscale interiors, and an elegant natural stone facade. During this process, we added a full story and a staggered top floor, aligning the roofline with neighboring properties. The trick was that we took out the original stairwell and turned it around – only then could we create access to the new floors. On the ground floor, columns were removed to enable open retail layouts, and the old passageway was dismantled. Vibrant city centers are a priority for us, and exceptional retail spaces like the one we created at Neuer Wall 69 contribute to that vibrancy. The office floors above also provide attractive, comfortable workspaces.

Solid Understatement

The now six-story building received a new rear-ventilated natural stone facade on both sides. The elevations are classically structured, with the two-story retail spaces forming a solid base. Pillars taper elegantly downward, while generously glazed entrances and storefronts create a bright and inviting appearance. From the 3rd to 6th floors, the central section has a classic perforated facade emphasizing the horizontal through profiled natural stone bands. As the building protrudes slightly from the row, these bands wrap around the corners on the right and left. This allows the building to stand out subtly, while the stonework facade conveys solidity and quality. Floor-to-ceiling windows inserted into both facades provide integrated sunshades, with transparent fall protection minimizing visual obstructions. Prominent illuminated signage is unnecessary – the large storefront windows alone signal strongly to the urban environment. The brand names “Mulberry” and “Giorgio Armani” are integrated discreetly into the dark aluminum facade elements.

Good Work

The office floors are accessed via the entrance on Neuer Wall. The space here is scarce and precious; the cladding of the double-height hall with backlit metal slats dramatizes the height and the path to the open staircase and modernized elevator. Each office floor provides around 500 square meters of space, which we structured and organized to accommodate the needs of its occupants. All workstations are naturally lit and ventilated – a simple, resource-saving measure that brings employees more comfort. MOMENI itself occupies the 5th floor. Here, we continued our concept with the interior design, furnishing the offices to a high standard with custom-made furniture. Warm leather wall paneling and the fireplace room foster a distinctive work atmosphere. Through the revitalization of Neuer Wall 69, we preserved valuable architectural heritage, gained valuable inner-city space, and optimized its functionality for the future, earning LEED Gold certification.

Project team