CANNION NeckarPark
Green Valley in an Urban Village
  • Location
    Stuttgart
  • Project
    New construction of an office and hotel building and additional services
  • Procedure
    Realization competition (1st prize, 2020)
  • Client
    FAY Projects
  • Architect of record
    Caspar Schmitz-Morkramer
  • Planning and construction period
    as of 2020
  • Service phases
    1–5
  • Gross floor area (AG/BG)
    27,000 m²/6,500 m²
  • Technical Building equipment
    Deerns
  • Structural Engineering, Facade Planning
    Werner Sobek
  • Fire Protection
    HALFKANN + KIRCHNER
  • Landscape Architecture
    studio grüngrau
  • Building Physics
    Kurz und Fischer
  • Visualizations
    caspar.;
    FAY Projects, Stuttgart

In 2000, the city of Stuttgart acquired the site of the former goods station in Bad Cannstatt with the intention of transforming it into an Olympic Village. Although the Olympic Village plan fell through, the idea of the village persisted.

The 22-hectare site, situated directly opposite the renowned Cannstatter Wasen festival area, became “NeckarPark” – a mixed-use residential and commercial development serving as a flagship project for sustainable urban development. We successfully acquired the Q20 development site within the NeckarPark in a competition. It presented us with a dream opportunity to address goals close to our heart: connectivity, revitalization, diversity, and sustainability – enabling people, green spaces, and urban life to converge in the best sense of the word. In short: people, green, city – and village.

Unity in Diversity. Cutting-Edge Progress.

The main uses of hotel, office spaces, and supporting amenities like restaurants, cafés, bakeries, retail, fitness, coworking, and mobility hubs embody a cutting-edge urban mix. But we laid it all out as a simple, practical village – with alleys, squares, and individual buildings.

Three separate non-orthogonal buildings, each spanning five to six stories, cluster around a public courtyard. The red-orange facades, with their strict orthogonal design, unify the hotel and office complex, while the varied articulation of the facade elements adds a dynamic feeling. However, the project’s defining feature lies in the striking, sharply tapering spaces between the buildings.

Featuring green facades, gently angled to maximize sunlight, along with green roofs, the triangular courtyard serves as the green heart of the complex – also known as the “Green Valley.” Seen from above, with its gorge-like incisions, it evokes the image of a canyon. Hence, the idea of a Cannstatt Canyon led to the name CANNION.

More Energy for Work; New Energy from the Rooftops

CANNION embraces the mixed-use concept, offering a diverse range of workspaces. The highly adaptable office landscape embodies the New Work philosophy, fostering focused work in quiet areas and (in)formal collaboration in flexible configurations.

Equally modern are the sustainable, energy-saving features, earning CANNION DGNB Gold certification. High-insulation windows minimize heat loss, while green facades and roofs enhance the work climate naturally. Photovoltaic systems planned for all roofs will offset part of the annual electricity needs, with excess power feeding back into the public grid. The charging station infrastructure for electric vehicles promotes alternative mobility. CANNION also boasts top-notch digital infrastructure, achieving a coveted WiredScore Platinum rating.

Project team
  • Daniel Opitz
  • Benjamin Berilo
  • Nazanin Afshari
  • Judith Alich
  • Daniel Behnke
  • Beate Bischofberger
  • Albert Bronder
  • Louisa Charlotte D`Ooghe
  • Sebastian Deweranda
  • Maximilian Eberhardt
  • Carina Fricke
  • Felix Grauer
  • Magdalena Hansen
  • Eike Heidelberg
  • Adriane Krabbenborg
  • Philipp Meise
  • Azadeh Najib
  • Ojuolape Odunlami
  • Xhesika Osmani
  • Kristina Rhiemeier
  • David Schlaht
  • Maik Skerka
  • Hyongyong Song
  • Carlos Tinoco de Castilla
  • Pascal Torka