METRO-Campus
Diverse, Collaborative, Sustainable
  • Location
    Düsseldorf
  • Project
    Urban district development
  • Procedure
    Two-phase realization competition: Honorable mention
  • Awarding authority
    METRO PROPERTIES
  • Architect of record
    Caspar Schmitz-Morkramer, Prof. Thomas Fenner und Prof. Manuel Bäumler
  • Town Planner
    Schellenberg + Bäumler
  • Landscape Architecture
    studio grüngrau
  • Gross floor area (AG/BG)
    233,000 m²/67,500 m²
  • Planning period
    2021
  • Visualizations
    caspar.;
    Schellenberg+Bäumler;
    studio grüngrau;
    Lindenkreuz Eggert

The METRO Campus in Düsseldorf’s Flingern district is poised to become a vibrant, green urban district. Covering 9.2 hectares, this model neighborhood will have a progressive and sustainable mix of uses. While METRO AG’s headquarters will continue to anchor the site, the campus will also introduce new residential zones, retail spaces, service sectors, and diverse leisure opportunities. The entire campus will be a car-free zone, supporting a healthy living and working environment with extensive green spaces. In 2020, Metro Properties initiated a two-phase realization competition where our design, developed in collaboration with Schellenberg + Bäumler Architekten and studio grüngrau landscape architects, was recognized with honorable mention.

A Green heart

Our design for the Metro Campus introduces a large, inviting plaza at the entrance, complete with a water area and lined with trees. Streetside shops and restaurants flank the covered entrance. The campus park forms a green spine through the quarter, flanked a variety of building types. To the east, perimeter blocks offer compact, noise-protected dwellings in multistory buildings, with courtyards that open southward onto the park, while tall, narrow buildings create a permeable boundary. The residential courtyard motif also characterizes the southern edge of the neighborhood. A standout high-rise residential building offering shared amenities, a restaurant, and communal areas on the ground floor establishes a new urban landmark for the new METRO Campus. Distinctive polygonal buildings with individualized floor plans face the park. The additive principle of the volumes and their staggered levels facilitate harmonious transitions and differentiated living environments. At the north end, a seven-story extension to the existing METRO headquarters and a high-rise to the west encircle a forecourt, forming a cohesive architectural ensemble.

A green community

Our open space strategy plays with a trio of diverse outdoor areas to cater to the different needs of the future users. Squares, pathways, and smaller residential courtyards are designed with a distinctly urban flair, while the central campus park provides a sense of depth and expanse. With its meadows, water retention zones, and clusters of trees, it offers a communal space for a wide range of activities, including children’s playgrounds, sports facilities for all ages, and social gathering spots. All new building rooftops will be greened to enhance the microclimate and support urban gardening and community roof gardens, fostering social sustainability within the neighborhood and the wider city.

Project team