Antonsgasse
Polished Newcomer in the Second Row
  • Location
    Cologne
  • Project
    New construction of an office and commercial building (retail + medical practice)
  • Client
    Metropol Development GmbH
  • Architect of record
    Caspar Schmitz-Morkramer
  • Project controlling
    Architektenbüro Schädlich, Deuz
  • Technical building equipment
    Bähr Ingenieure, Köln
  • Structural engineering
    HZI Henneker Zillinger, Bonn
  • Fire protection
    P2 Brandschutz, Dormagen
  • Planning and construction period
    2011–2013
  • Service phases
    1–5
  • Gross floor area (AG/BG)
    1,750 m²/660 m²
  • Photos
    zweimalig
  • This project is from the joint period of meyerschmitzmorkramer.

Antonsgasse is a quaint street connecting Schildergasse and Cäcilienstrasse. While Schildergasse is always bustling with pedestrians, Cäcilienstrasse serves as the main east-west route for car traffic – it’s hard to find a more quintessentially urban vibe in Cologne. On the eastern side of Antonsgasse stands the ceramic tile-clad rear facade of Renzo Piano’s Weltstadthaus, which is otherwise clad in glass. This robust structure serves as a solid counterpoint to the new five-story building at the end of the narrow block, designed for commercial and medical use. To meet the requirements for ample natural light and a strong street presence, we opted for a crystalline, fully glazed facade.

Great freedom

The building’s shallow depth allows for column-free floor plans, giving us great design freedom for the retail space on the lower three floors and the dental practice on the 3rd and 4th floors. The store, specializing in men’s large-sized fashion, features an entrance at the corner facing Schildergasse. To enhance the entryway, the facade angles outward at the base but tapers to a point at the eaves, creating a distinctive architectural form. Inside, a curved staircase with an expansive stairwell connects the retail floors while providing visibility to the upper levels. A barrier-free elevator facilitates vertical access. The two floors housing the medical practice are accessed through a tall, narrow foyer at the building’s southern end. Treatment rooms are linearly arranged along the facade, ensuring maximum privacy, while the waiting room offers an unexpected view of the cathedral.

Great views

The building doubles as a showcase, both inviting and representative. For the facade, we selected oversized glass panes that offer high-performance sun protection with excellent anti-reflective qualities, perfectly highlighting the displayed collection on the ground floor. Internal sun shading shields both people and merchandise from intense light and heat. Panels featuring manually operated openings are accentuated in dark tones, adding a subtle structure to the otherwise flat facade. The Antonsgasse medical practice and office building opened in 2013 and was Cologne’s first building to receive EU green certification.

Project team