TWIN CUBES
Two pioneers relaunch the new Hansapark
  • Location
    Düsseldorf
  • Project
    New construction of two office buildings with shared underground parking
  • Procedure
    Restricted competition, 1st prize
  • Client
    Deutsche Rückversicherung;
    VöV Rück
  • Architect of record
    Caspar Schmitz-Morkramer
  • BIM-Management, Project Controlling, DGNB
    Drees & Sommer, Cologne
  • Landscape Architecture
    studio grüngrau, Düsseldorf
  • Structural engineering
    Schüßler-Plan, Ingenieurgesellschaft, Cologne
  • Technical building equipment
    ZWP Ingenieur-AG, Cologne
  • Fire Protection
    Corall Ingenieure, Meerbusch
  • Planning und construction period
    2021–2025
  • Service phases
    1–5
  • Gross floor area
    Building 1 ca. 22,100 m²; Building 2 ca. 17,700 m²
  • Certifications
    DGNB Gold (intended); WiredScore Gold (intended)
  • Visualizations
    bloomimages

Hansapark, located in the Heerdt district of Düsseldorf, is undergoing a significant transformation. Until 1978, this site was home to the Oberkassel cast steel works, which produced ship propellers. After years of dormancy, it is now being redeveloped into a business park. In 2021, Deutsche Rück spearheaded this new chapter of use, engaging us to revise an existing plan, including facades and interiors, following our successful design competition win. Initially, the plan was for a single building, but our competition entry introduced the concept of the Twin Cubes. Deutsche Rück and VöV Rück will occupy one of these twin buildings, with some spaces leased out, while ÖRAG Rechtsschutzversicherung acquired the other. The design features an ensemble of two six-story office buildings, each slightly rotated to break the conventional orthogonal alignment, blending harmoniously into the urban fabric with a distinct, fine-grained approach.

“When it became clear that our client would only be using 40% of the space on the 10,000 m² plot itself, we came up with the idea of making two buildings out of one – the TWIN CUBES.”

Slight Rotation

The Twin Cubes serve as a model for reshaping the Hansapark area. Their slight rotational adjustment not only creates a verdant perimeter around the premises but also enhances the corner created by the expansion of Willstätterstrasse. Set back from the street, the buildings enhance the forecourt’s spatial depth, transforming it into a welcoming public space adorned with islands of greenery, lush trees, and green seating elements. Each building has a dedicated entrance area, marked in the facade by a two-story cut-out. A shared underground parking lies beneath, while a strategic gap between the buildings promotes connectivity, rather than division, through a thoughtfully designed open space.

Dynamic Spaces

The inner courtyards of the Twin Cubes boast terraces and green spaces, offering serene spots for relaxation and engagement with nature. The buildings are crowned with roof gardens, further enriching the urban greenery. Tasked by Deutsche Rück, we designed the interiors to provide modern, adaptable office floors engineered to meet the evolving demands of employees and tenants. The floor plans revolve around the inner courtyard and include three circulation cores, accommodating various configurations, from private offices to open-plan layouts. Energy efficiency in the Twin Cubes is achieved through a smart blend of active and passive measures. A standout feature is the brass-colored photovoltaic elements embedded into the light-colored natural stone facade. These narrow glass modules not only harmonize with the buildings’ elegant aesthetic but, together with additional photovoltaic installations on the roofs, secure long-term high energy yields. The systems for heating and cooling leverage geothermal energy and heat pumps, eliminating the reliance on fossil fuels.

Project team